top of page

Τρίτη 25 Ιουλίου: Σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη ψήφο των απόδημων

Ψηφίζεται σήμερα, Τρίτη 25 Ιουλίου, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικών».  Το νομοσχέδιο για τη ψήφο των απόδημων είναι το πρώτο που κατέθεσε στη νέα Βουλή, η επανεκλεγείσα κυβέρνηση της ΝΔ, κάνοντας έτσι πράξη την προεκλογική της δέσμευση περί άμεσης άρσης όλων των περιορισμών στην άσκηση δικαιώματος ψήφου από το εξωτερικού.


Το παρόν νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα ψήφου από το εξωτερικό σε Έλληνες πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου και είτε ζουν μόνιμα στο εξωτερικό είτε βρίσκονται προσωρινά στο εξωτερικό την ημέρα των εκλογών με μία απλή εγγραφή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς κανένα άλλο δικαιολογητικό. Έτσι, καταργούνται όλες οι προϋποθέσεις του ν. 4648/2019 που περιορίζουν την άσκηση εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό από πολίτες που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Επικράτειας.


Το νομοσχέδιο για τη ψήφο των απόδημων αποτελεί νομοσχέδιο με υψηλό συμβολισμό. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση συνολικά, προτείνουν την άρση όλων των περιορισμών που στέρησαν από πολλούς απόδημους τη δυνατότητα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα στον απανταχού ελληνισμό για την ανάγκη ενίσχυσης της ισότιμης μεταχείρισης του συνόλου των μελών του εκλογικού σώματος.


Η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες αποτελεί ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα όλων των απόδημων, παγκοσμίως και είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δενπρόκειται για κάποιο νέο δικαίωμα, αλλά για τη διευκόλυνση άσκησης ενός κατοχυρωμένου δικαιώματός τους.


Επομένως, στη ψήφιση του  παρόντος νομοσχεδίου η Κυβέρνηση θα επιδιώξει – όπως και σε σειρά άλλων ζητημάτων - ευρεία συναίνεση καθώς η ψήφος των απόδημων πρέπει να μας ενώνει. Και στο Κοινοβούλιο και συνολικά στη χώρα.

bottom of page