top of page

Ημερίδα με θέμα «Γυναικολογικοί Καρκίνοι»


«ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΙ: Από τους τύπους, τα αίτια και την παθοφυσιολογία προς την διαγνωστική προσπέλαση & θεραπεία. Ο ρόλος της ψυχολογικής υποστήριξης στην γυναίκα ασθενή & τους οικείους της”.


Είναι μεγάλη μας χαρά που συμμετείχαμε στη διαδικτυακή ημερίδα της Cancer Prevention Research Group in Greece – CPRGG με θέμα τους “Γυναικολογικούς Καρκίνους”, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 στις 18.00ΜΜ, online.


Στην εκδήλωση στην οποία μίλησαν εισηγητές και ειδικοί από όλες τις ειδικότητες και παρακολούθησαν περισσότεροι από 900 συμμετέχοντες, η ιδρύτρια των Υπέροχων Γυναικών, Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, μίλησε για την κοινωνική υποστήριξη και συμπερίληψη μέσα από μία πιο up to date ματιά μέσα από το καθημερινό βίωμα.

Οι γυναικολογικοί καρκίνοι περιλαμβάνουν τις κακοήθειες στον τράχηλο της μήτρας & στο ενδομήτριο, στον κόλπο & στο αιδοίο, στις ωοθήκες, καθώς επίσης, και ο καρκίνος του μαστού απαντάται κατά συντριπτική πλειοψηφία σε γυναίκες. Η υψηλή επίπτωση και θνησιμότητα των -κατά περίπτωση- νόσων αυτών καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα πάνω στο πεδίο. Η δημόσια υγεία οφείλει, μέσα από την επιδημιολογική διερεύνηση, να παραδώσει στον πληθυσμό ακόμη περισσότερους τρόπους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, ενώ η κλινική ιατρική και η βασική έρευνα αναζητούν ταυτόχρονα πρωτοποριακές διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους.


Νέοι επιστήμονες ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους, ώστε, με τρόπο κατανοητό, οι ειδικοί και το ευρύ κοινό να έρθουν σε επαφή με θέματα όπως: η παθοφυσιολογία της νόσου, τα αίτια ανά τύπο γυναικολογικού καρκίνου, η επιδημιολογία των νόσων, συμπτώματα, ανοσιακή απάντηση και καρκίνος, γονιμότητα, νεότερες διαγνωστικές τεχνικές, θεραπευτικά σχήματα και μέθοδοι, θεραπείες, πρόληψη, διατροφική υποστήριξη, κ.ά. Ειδική βαρύτητα δοθηκε στην επιστημονική παρουσίαση θεμάτων σχετικών με την ψυχολογική υποστήριξη της γυναίκας ασθενούς, αλλά και των οικείων της, στον ρόλο της ψυχοσεξουαλικής διαχείρισης της γυναίκας ασθενούς μετά από ριζικές θεραπείες, καθώς και στην λειτουργία της Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης.


Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

bottom of page