top of page

Η πρώτη ομιλία της Νεφέλης Χατζηιωαννίδου με αφορμή τις Προγραμματικές Δηλώσεις



Μπορείτε να διαβάσετε το transcript της ομιλίας παρακάτω:


"Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Θα ήθελα να ξεκινήσω ευχαριστώντας για μία ακόμη φορά τον Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη και την τιμή που μου έκανε.


Είναι μία από τις τελευταίες φορές που θα χρησιμοποιήσω το χαρτί της πρωτοεμφανιζόμενης, καθώς σαν πρώτη μου φορά σε αυτή τη Βουλή δεν έχω την εμπειρία να δω τις προγραμματικές θέσεις που συζητάμε με το μάτι ενός έμπειρου πολιτικού. Τις βλέπω όμως με τη ματιά ενός ενεργού πολίτη που μέχρι χθες με αγωνία παρακολουθούσε από την τηλεόραση τις εξαγγελίες και τις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεων, προκειμένου μέσα από αυτές να μπορέσει να διακρίνει ένα ίχνος ελπίδας για το μέλλον που έρχονταν.


Ως μία νέα μητέρα, ως μία εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα, ως ιδιοκτήτρια επιχειρήσης μέσα στην πανδημία, ως κόρη συνταξιούχων, η ώρα των προγραμματικών θέσεων και των εξαγγελιών ήταν κάτι σημαντικό για εμένα, οπως είναι σημαντικό για εκατομμύρια συμπολίτες σήμερα. Με το ενδιαφέρον λοιπόν του ενεργού πολίτη αλλά και την ευθύνη του βουλευτή, και μάλιστα του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, μελέτησα τις προγραμματικές δηλώσεις πολύ προσεκτικά και λόγω της ενασχόλησής μου με την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την κοινωνική καινοτομία και τις ευπαθείς ομάδες, αναπόφευκτα θα ήθελα να εστιάσω στα μέτρα που θα σας αναλύσω παρακάτω.


Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα πλάνο που λύνει παθογένειες ετών. Στόχος αυτής της τετραετίας είναι να αμβλυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες - και να προστατευτούν ακόμη περισσότερο οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όχι σε βάρος όμως της μεσαίας τάξης αλλά μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες που θα φέρουν ευημερία σε όλους.


Ξεκινώντας από τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, τα παιδιά, με την εθνική στρατηγική κατά της βίας κατά των ανηλίκων, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και με ειδικό πρόγραμμα για τον σχολικό εκφοβισμό.

Παράλληλα θα εφαρμόσουμε πρωτοπόρες για την ελληνική πραγματικότητα πολιτικές, όπως η ειδική πολιτική για την αντιμετώπιση της φτώχειας περιόδου που αντιμετωπίζουν τα νέα κορίτσια στη χώρα μας, ξεκινώντας με δωρεάν παροχή προϊόντων περιόδου σε μαθήτριες Β' Βαθμιας εκπαίδευσης σε 200 σχολεία περιοχών με κοινωνικο και οικονομικές ανισότητες και με εκπαιδευτικούς οδηγούς με στόχο τον εγγραμματισμό αλλά και την αποστιγματοποίηση.


Συνεχίζοντας με την επέκταση της υποστηριζόμενης απασχόλησης για τα άτομα με αναπηρία και μεταρρύθμισεις υπηρεσιών για την υποστήριξη της μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων και πολιτικές για την ενεργό γήρανση. Με ανασχεδιασμό του χάρτη υγείας, τη σύσταση και πλήρη λειτουργία νέων Μονάδων Ψυχικής Υγείας.


Η αύξηση του μέσου μισθού, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αύξηση των συντάξεων, η μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, η πάταξη της φοροδιαφυγής ώστε να έχουμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα για όλους, είναι μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν επενδύσεις ώστε να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και να δούμε περαιτέρω μείωση της ανεργίας που είναι και βασικός στόχος αυτής της κυβέρνησης.


Σα νέα μητέρα και εργαζόμενη με απασχολεί έντονα η στήριξη της ελληνικής οικογένειας. Και κατ'επέκταση και το δημογραφικό. Το δημογραφικό λοιπόν, δεν μπορεί να λυθεί με μαγικό τρόπο, αλλά με συντονισμένες κινήσεις και συνεργασία πολλών υπουργείων.


Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω από το βήμα στο οποίο βρίσκομαι, ότι η αυτοδιάθεση του σώματος και η επιλογή στη μητρότητα αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα κάθε γυναίκας.


Εμείς είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε εάν μία γυναίκα επιλέξει τη μητρότητα, να υπάρχει το κράτος και καινοτόμες πολιτικές που θα την στηρίξουν και θα κάνουν αυτή την επιλογή πιο εύκολη για την ίδια αλλά και για τη νέα της οικογένεια.

1 στα 6 ζευγάρια που επιχειρούν να ξεκινήσουν το ταξίδι της γονεϊκότητας, θα επηρεαστούν από την υπογονιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να τονίσω τη σπουδαιότητα της νέας ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων για την αύξηση της γονιμότητας και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μέσα από τα νέα προγράμματα ιατρικής, ψυχολογικής και οικονομικής υποστήριξης σε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.


Παράλληλα αυξάνονται οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε χώρους φύλαξης και φροντίδας μεγάλων επιχειρήσεων και μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς». Συστήνονται νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, ενώ διευρύνεται και το ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών. Αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά, ενώ παράλληλα αυξάνεται και το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα.


Όμως εξίσου με το δημογραφικό με απασχολεί έντονα και το θέμα της Ισότητας σε όλους τους τομείς.


Έχει έρθει η ώρα για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βάλουμε τέλος στις έμφυλες ανισότητες και την έμφυλη βία μέσα από νέες πολιτικές, βελτίωσης και εφαρμογής υφιστάμενων, όπως τα συμβουλευτικά κέντρα, τις δομές φιλοξενίας, τις γραμμές υποστήριξης καθώς και τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στα αστυνομικά τμήματα, μέχρι και το τελευταίο θύμα να μη νιώθει μόνο του.


Κλείνοντας λοιπόν αυτή την πρώτη μου κοινοβουλευτική ομιλία και δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, πιστεύω πλέον ακράδαντα ότι η επίτευξη αυτών των θέσεων θα βοηθήσει τους συνανθρώπους μας, θα πάει την χώρα μας μπροστά και θα δώσει και πάλι προοπτική σε όλους εμάς που θέλουμε να ζούμε και να δημιουργούμε στην υπέροχη χώρα μας.


Σας ευχαριστώ πολύ."






bottom of page